- This event has passed.
Kan ekologiskt kretsloppsjordbruk rädda klimatet och trygga vår livsmedelsförsörjning?
juni 26 @ 15:00 - 15:45
Webbsändning:
https://almedalsveckanplay.info/70631
Beskrivning av samhällsfrågan:
Vår mat står för ca 1/3 av klimatutsläppen och utgör människans största klimat- belastning. Lantbrukets klimatbelastning skulle kunna minska med 90% och ge svensk självförsörjning.
Utökad information om evenemanget:
Enligt Naturvårdsverket står jordbruket för ca 20 % av konsumtionens klimatbelastning. Övrig livsmedelskedja belastar ytterligare, genom förädling, distribution, handel, konsument samt matsvinn. Den mat som inte importeras är delvis indirekt importerad med hjälp av externa resurser som konstgödsel, bekämpningsmedel och fodermedel. . Det finns hopp: Klimatbelastningen från jordbruket skulle kunna minska med 90 procent genom omläggning till ett ekologiskt kretsloppsjordbruk som baseras på lokala och förnyelsebara resurser. Lägg därtill att om vi anpassar konsumtionen så kan Sverige bli självförsörjande på livsmedel. Det visar klimat- och växtnäringsbalanser i ett nu avslutat treårigt forskningsprojekt, Framtidssäkrat jordbruk. En omläggning av hela jordbruket i enligt principerna för ekologiskt kretsloppsjordbruk skulle samtidigt minska övergödning av kväve och fosfor till vattendrag, sjöar och hav, långsiktigt bevara odlingsmarkens bördighet samt eliminera spridning av bekämpnin
Medverkande:
Pär Granstedt, Moderator, Trialog Tankesmedja
Olof Thomsen, Agronomie doktor